fbpx

Sprawny umysł na lata

Wyzwanie dla umysłu na emeryturze – DZIEŃ 25: Smaki świata

by Piotr Łącki
Smaki świata

Dziś w ramach wyzwania czekają na Was ciekawe przepisy kulinarne z różnych części świata, których prawdopodobnie jeszcze nie znacie. Zapraszam na tajskie mango sticky rice oraz marokański tadżin. 

Wyzwanie dla umysłu na emeryturze

W lutym codziennie o 18.00 na stronie i Facebooku będzie czekało na Was zadanie. Oprócz różnorodnymi ćwiczeniami umysłowymi, zajmiemy się także m.in. ruchem, odżywianiem, przestrzenią wokół siebie. 

Zapraszam do podjęcia pełnego wyzwania, czyli rozwiązywania zadań każdego dnia. Ciekawy jestem, ile osób wytrwa do końca miesiąca! ? 

Chcesz wiedzieć na czym polega wyzwanie? Chcesz dowiedzieć się, dlaczego warto wziąć w nim udział? Zajrzyj do tego artykułu!

Pobierz motywujący planer, klikając tutaj.

Wszystkie ćwiczenia, zadania i inspiracje opublikowane w ramach wyzwania znajdziesz tutaj.

Jeśli wrzucasz jakieś zdjęcia, pamiętaj, żeby oznaczyć je: #wyzwaniedlaumyslu #wdu2021 @Piotr Łącki – psychologdlaseniora.pl – dzięki temu je zobaczę i będę mógł udostępniać, żeby zmotywować innych! ? 

Jeśli trafiłaś/trafiłeś tu później, nic straconego. Po prostu wypełniaj po jednym zadaniu każdego dnia. Wszystkie zadania znajdziesz tutajZacznij od pierwszego dnia. 

miesięczne wyzwanie dla umyslu

 

Wyzwanie dla umysłu na emeryturze – DZIEŃ 25:

Smaki świata

Nowe danie raz w tygodniu

Już kiedyś pisałem o korzyściach dla umysłu płynących z przygotowywania nowych dań. Dla przypomnienia – gotowanie angażuje wiele zmysłów naraz (wzrok, zapach, smak, dotyk), aktywując tym samym różne części mózgu. Kolejnym wyzwaniem umysłowym może być rozpoznawanie poszczególnych składników i przypraw w gotowym daniu. 

Zachęcam wszystkich, aby raz w tygodniu ugotować danie, którego jeszcze nigdy nie jedliście. Najlepiej wybrać sobie konkretny dzień tygodnia i przygotować coś nowego. W ten sposób możecie powołać do życia np. „kulinarne środy”, a kiedy skończy się pandemia, do wspólnego gotowania zaprosić inne osoby. 

Jeśli szukacie inspirujących przepisów, kliknijcie tutaj. W tym dziale regularnie będą pojawiały się przepisy z różnych zakątków świata. Tydzień temu dietetyk Magdalena Szyszka-Barycka podzieliła się przepisem na koreańską przekąskę (gimbap) oraz orzeźwiający napój popularny na Sri Lance (mango lassi). 

Dziś zapraszam na dwa przepisy – tajskie mango sticky rice oraz marokański tadżin. 

Jeśli interesują Cię podróże, kulinaria oraz inspirujące historie ludzi z różnych części świata, zapraszam do organizacji spotkań psychologiczno-podróżniczych – więcej informacji znajdziesz tutaj

Smaki świataMango sticky rice

Mango sticky rice to po prostu kokosowy ryż z mango. Danie to jest bardzo popularne w Tajlandii. Można kupić je na nocnych bazarach od ulicznych sprzedawców. Lista składników jest krótka, a przygotowanie bardzo proste. 

Składniki

1 szklanka kleistego ryżu (najlepiej do sushi)
1 mango 
250 ml mleczka kokosowego 
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
mięta, sezam (do dekoracji)

Przygotowanie

1.Ryż dokładnie wypłukać, zmieniając wodę do momentu, w którym stanie się przezroczysta. Zalewamy wodą nieco ponad poziom ryżu i gotujemy według wskazań na opakowaniu (zwykle ok. 10 minut). Następnie zostawiamy ryż pod przykryciem na 10-15 minut. 

2. Gdy ryż dochodzi pod przykryciem, podgrzewamy mleczko kokosowe i rozpuszczamy w nim cukier oraz sól.

3. Ryż wykładamy do miseczek bądź głębokich talerzy. Zalewamy ⅔ mleczka kokosowego i odstawiamy na 20 minut do wchłonięcia. Alternatywnie, po wchłonięciu mleczka, można za pomocą małej miseczki zaserwować porcje na płaskim talerzu. 

4. Mango obieramy i tniemy w kostkę. Przed jedzeniem układamy na ryżu. 

5. Ryż z mango polewamy resztą mleczka kokosowego. Danie możemy udekorować sezamem i listkami mięty.

mango sticky rice
Mango sticky rice przygotowany w domu

Łamigłówki na emeryturze bestseller 2024

Smaki świataTadżin

Tadżin (tajine) to danie popularne w krajach Maghrebu, m.in. w Maroko. Tradycyjnie przygotowuje się go w specjalnym glinianym naczyniu o charakterystycznym, stożkowatym kształcie. Istnieje wiele wersji tego przepisu. Zapraszam do spróbowania wegetariańskiej odmiany.  

Składniki (dla dwóch osób)

1 bakłażan
2 pomidory 
1 cebula 
8 suszonych moreli 
125 ml bulionu warzywnego
sok z połowy cytryny
3 łyżki oliwy
przyprawy po ½ łyżeczki: słodka papryka mielona, papryka wędzona, kolendra mielona, cynamon
przyprawy po ¼ łyżeczki: chilli, pieprz 
sól do smaku 
kuskus
jogurt grecki
mięta

Przygotowanie

1. Bakłażan kroimy w grubszą kostkę. Rozgrzewamy łyżkę oliwy na patelni i obsmażamy bakłażan. Odstawiamy na bok. 

2. Kroimy cebulę w półksiężyce. Rozgrzewamy resztę oliwy i szklimy pokrojoną cebulę. 

3. Kroimy pomidora w kostkę i łączymy z cebulą na patelni. Dodajemy bulion, przyprawy, sok z cytryny oraz pokrojone na pół suszone morele. 

4. Po zagotowaniu zanurzamy bakłażan w sosie i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut pod pokrywką. Przed podaniem zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos. 

5. Podajemy z kaszą kuskus, jogurtem oraz miętą. 

tadżin
Tadżin – Uwielbiam!

Newsletter

Wyzwanie dla umysłu na emeryturze – DZIEŃ 25: Smaki świata, publikacja: luty 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

You may also like

Leave a Comment

Skip to content