fbpx

Sprawny umysł na lata

Jak rozwinąć kulinarną pasję na emeryturze?

by Piotr Łącki
Jak rozwinąć kulinarną pasję na emeryturze?

Gotowanie pozwala chłonąć świat wszystkimi zmysłami. Jak rozwijać kulinarną pasję na emeryturze? Przygotowałem dla Was kilkanaście propozycji. 

Nowe hobby na emeryturze

To cykl artykułów, który zachęca do odświeżenia dawnych pasji oraz spróbowania czegoś nowego. Przygotowałem dla Was w sumie ponad 130 pomysłów, które możecie zrealizować na emeryturze, choć nie tylko. Zebrałem je w 8 list tematycznych.

Wszystkie artykuły cyklu znajdziecie w tym dziale. Lista nie jest zamknięta. Swoje propozycje piszcie w komentarzach, na stronie naszej społeczności na Facebooku albo e-mailowo: info@psychologdlaseniora.pl 

hobby kulinarne na emeryturze

 

Jak rozwinąć kulinarną pasję na emeryturze?

1. Carving – to sztuka wycinania w owocach i warzywach. Wywodzi się z Dalekiego Wschodu i jest bardzo popularna chociażby w Tajlandii. Na początek tworzywem do carvingu mogą być egzotyczne owoce – sprawdzają się ze względu na wielkość i miękkość (warzywa są twardsze i wymagają więcej wprawy).

2. Gotowanie – angażuje wiele zmysłów naraz, aktywując tym samym różne części mózgu. Kuchnie z różnych krajów są niewyczerpanym źródłem inspiracji. W ostatnich latach jestem wielkim fanem kuchni azjatyckiej. 
Generalnie jednak zachęcam do tego, by raz w tygodniu ugotować danie, którego jeszcze nie jedliście. Kilkanaście inspiracji możecie znaleźć tutaj.Rozwinięciem bądź uzupełnieniem tej pasji może być przygotowywanie ciast i deserów z różnych części globu.

3. Degustacje – wszędzie, gdzie tylko możliwe, staram się uczestniczyć w degustacjach lokalnych produktów. Małe porcje można spróbować na targach smakosza czy bezpośrednio u producentów. Coraz popularniejsze są także kolacje z kosztowaniem dań kuchni danego regionu czy kraju. Degustację da się zorganizować również samemu. W kilka osób można kupić np. parę dobrych produktów i wspólnie wymienić się wrażeniami. Polecam degustację czekolady (koniecznie spróbujcie taką o zawartości 100% kakao!).

4. Podróże kulinarne – nieznane potrawy, nietypowe i nieintuicyjne połączenia smaków stają się coraz ważniejszym elementem moich podróży. Zawsze staram się spróbować lokalnych potraw. Aby skosztować czegoś nowego, nie trzeba jechać daleko. Warto odkryć chociażby kuchnię góralską, kaszubską, śląską czy wielkopolską. Można również spróbować dań wegetariańskich czy wegańskich.

5. Picie dobrej herbaty – nawet picie tak powszechnego napoju jak herbata może stać się prawdziwą pasją. W czasie pobytu na Sri Lance i zwiedzaniu plantacji herbaty dowiedziałem się wiele o jej produkcji, typach i jakości. Wniosek był jeden – dobra herbata to iście królewski napój! Warto więc odłożyć na bok pospolite torebki i wyruszyć w świat niezwykłych smaków i aromatów. Zimą uwielbiam indyjski masala chai, przez cały rok popijam zieloną herbatę, a od czasu do czasu, dysponując odpowiednio mocną herbatą, przygotowuję sobie filiżankę tego napoju z mlekiem.

6. Kursy sommelierskie / dla baristów – sommelier to specjalista od dobierania wina do jedzenia. Barista zaś zajmuje się wybieraniem, parzeniem i podawaniem kawy. Dokształcić w tym zakresie można się z książek, uczestnicząc w degustacjach, cuppingach oraz kursach, ale przede wszystkim – smakując obu napojów. 

7. Piwa rzemieślnicze – od ponad 10 lat trwa w Polsce piwna rewolucja. Wielu domowych browarników postanowiło wziąć sprawy w swoje ręce i warzyć dobre jakościowo piwa (lepsze niż te od dużych koncernów). Minęła ponad dekada i w każdym mieście działają małe browary oraz odbywają się festiwale dobrego piwa. Piwnie można również odkrywać inne kraje. Polecam belgijskie lambieki, niemieckie piwa pszeniczne, czeskie lagery czy angielskie stouty. 

8. Robienie przetworów – robienie przetworów zna każdy i wydaje się, że nie da się tu odkryć nic nowego. Błąd! Coraz popularniejsze staje się tworzenie weków inspirowanych kuchniami innych krajów. Zawrotną karierę robi przygotowywanie kimchi (koreańska kapusta kiszona z przyprawami) czy kiszonej daikon (biała rzodkiew, popularna w Japonii).

9. Warzenie piwa/przygotowanie cydru – pandemia koronawirusa sprawiła, że siłą rzeczy o wiele więcej czasu spędzamy w domu. Wiele osób wykorzystuje ten czas, by przygotować własne piwo czy cydr.Ich przygotowanie jest proste, a lekki i orzeźwiający cydr świetnie sprawdzi się latem. Klasykami są oczywiście własne wina i nalewki.

10. Zielarstwo – pierwsze wzmianki o roślinach leczniczych pochodzą ze starożytności (Babilon, Chiny, Indie, Egipt). Hodowla i spożywanie roślin korzystnie wpływających na stan naszego zdrowia może być nie tylko sposobem na spędzenie czasu, ale również na uzupełnienie diety. 

11. Zdrowe odżywianie – z wiekiem zmienia się nasze ciało oraz rytm funkcjonowania. Te zmiany wymagają dopasowania naszego sposobu odżywiania. Zdrowe odżywianie może przerodzić się w hobby, które przełoży się na mniej centymetrów w talii i lepsze samopoczucie. Więcej artykułów na ten temat znajdziecie w tym dziale.

Czas z wnukami

12. Zdrowe przekąski – znam osoby, które zmiany w sposobie odżywiania rozpoczęły od ograniczenia podjadania i zastąpienia nawykowego jedzenia zdrowszymi zamiennikami. Do moich ulubionych zdrowych przekąsek należą kulki mocy złożone z daktyli, orzechów i kakao. 

13. Warsztaty kulinarne – gotowanie pod okiem specjalistów (kucharzy i podróżników) pozwala poznać kuchnię danego regionu czy kraju. W naszym kraju mieszka coraz więcej przedstawicieli innych stron świata. Warto wspólnie zorganizować warsztaty kulinarne i skorzystać z bogactwa kulturowego krajów, z których pochodzą. Aktualnie przygotowuję taki projekt we współpracy z jedną organizacją senioralną.

Chcesz być na bieżąco? Polub psychologdlaseniora.pl na Facebooku

Newsletter

Jak rozwinąć kulinarną pasję na emeryturze?, publikacja: maj 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone. Zakaz kopiowania.

You may also like

Leave a Comment

Skip to content