fbpx

Sprawny umysł na lata

Zdrowo przy wielkanocnym stole

by Piotr Łącki
Zdrowo przy wielkanocnym stole

Nie sposób wyobrazić sobie stołu wielkanocnego bez sałatek jarzynowych, jajek, białej kiełbasy czy ciast. W święta warto, oprócz ulubionych dań, spróbować czegoś nowego. Zapraszamy na dwa klasyczne przepisy w nowym wydaniu!

Zdrowo przy wielkanocnym stole

Świąteczna ambiwalencja 

Święta są dla wielu ludzi czasem ambiwalencji. Z jednej strony mamy tradycję, z drugiej – coraz więcej mówi się o „dietetycznych” wersjach jedzenia. Nierzadko docierają do nas komunikaty w stylu: „nie odmawiaj sobie”, a przeciwlegle – u wielu osób pojawia się poczucie, że świąteczne jedzenie to porzucenie całorocznych starań. I co tu począć? 

Najlepiej zachować równowagę: smak i zdrowie. Nie rezygnować ze swoich ulubionych dań, ale wypróbować też coś nowego. Dwie inspiracje znajdziecie poniżej!

Raz w miesięcu zapraszamy na nowy artykuł dietetyk Magdaleny Szyszki-Baryckiej

 

Zdrowsza jarzynowa i sałatka z ciecierzycą 

Sałatka jarzynowa jest królową w wielkanocnym menu. Możemy sprawić, że będzie łatwiejsza do strawienia dla naszego układu pokarmowego, mieszając majonez z jogurtem naturalnym. Zachowujemy smak, ale sprawiamy, że posiłek jest lżejszy. 

Obok tej odświeżonej jarzynowej możemy zaproponować nową sałatkę – z ciecierzycą. 

Składniki

1 puszka ciecierzycy (masa po odsączeniu ok. 260-300 g)
2 ogórki kiszone
1 ugotowany średni ziemniak
1/4 papryki żółtej (ok. 50-60 g)
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
2 łyżeczki musztardy (można dodać więcej, wg własnego smaku)
natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

1. Ciecierzycę wysypujemy z puszki i płuczemy.
2. Ogórki kiszone, ziemniaka i paprykę kroimy w kostkę.
3. Do miski wkładamy ciecierzycę, dodajemy ogórki, ziemniaka i paprykę. 
4. Oliwę/olej mieszamy z musztardą; tak przygotowanym sosem polewamy składniki. Dokładnie mieszamy. Wierzch posypujemy natką pietruszki.

Zdrowo przy wielkanocnym stole
Fot. Magdalena Szyszka-Barycka

Czas z wnukami

Sycące ciasto drożdżowe

Druga przepisowa propozycja to ciasto drożdżowe na deser. Mieszamy w nim róże mąki, dzięki czemu ciasto jest bardziej sycące – czyli mniej go zjemy. 

Ciasto nie jest przesłodzone, a to kolejny atut dla układu sercowo-naczyniowego i kubków smakowych. Szczegóły poniżej.

Składniki

1 szklanka mąki pszennej, typ 550
0,5 szklanki mąki owsianej
0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
65 g cukru
20 g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka 1,5%
45 g roztopionego masła
20 g oleju rzepakowego
3 żółtka*
150 g ulubionych owoców (mogą być owoce mrożone, ale należy je rozmrozić przed użyciem)

Przygotowanie

1. Podgrzewamy lekko mleko i rozpuszczamy w nim drożdże, odstawiamy na bok. W tym czasie rozpuszczamy masło w rondelku. 
2. Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodajemy mleko z rozpuszczonymi drożdżami, miksujemy, następnie dodajemy rozpuszczone masło i olej rzepakowy. 
3. Do osobnej miski przesiewamy wszystkie mąki, dodajemy masę jajeczno-maślaną. Dokładnie miksujemy. 
4. Tak przygotowaną masę (będzie dość płynna) odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 30 min). 
5. Myjemy, obieramy wybrane owoce i dokładnie osuszamy.
6. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy owoce. 
7. Ciasto ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. 
8. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto pieczemy przez 35-45 minut, aż się zarumieni. Ciasto można przyozdobić kruszonką.

*Z pozostałych białek możemy przygotować np. kokosanki.

Niezależnie od tego, czy świętowanie zaczynasz od śniadania, obiadu, czy od razu sięgasz po deser, może jednym z tych przepisów odkryjesz ten idealny na Wielkanoc i nie tylko!

Wcześniejsze artykuły dietetyk Magdaleny Szyszki-Baryckiej:

POZNAJ SWOJE NAWYKI ŻYWIENIOWE

POZNAWANIE NOWYCH SMAKÓW

Magdalena Szyszka-Barycka

Magister dietetyki ze specjalizacją Dietetyka Kliniczna. Rozwija i aktualizuje swoją widzę, biorąc udział w warsztatach i szkoleniach organizowanych w kraju i za granicą.  

Opiekę nad pacjentem opiera na EBM (od ang. evidence-based medicine; pol. medycyna bazująca na faktach), a nie popularyzowanych w mediach „dietach cud”. Pomaga w całościowym procesie leczenia i dietoterapii pacjentom, respektując zalecenia lekarskie. 

Przy układaniu planów żywieniowych bierze pod uwagę współistniejące choroby, przyjmowane leki, zaburzenia czynnościowe (np. problemy z przeżuwaniem, połykaniem, zaparcia).

Prowadzi programy edukacyjne dotyczące zdrowego odżywiania, m.in. we Wrocławskim Centrum Seniora, a także podczas licznych akcji,  np. „Środa z profilaktyką”, organizowanych przez Dolnośląski Odział NFZ; w klubach seniora oraz innych instytucjach we Wrocławiu i okolicach. Uważa, że zrozumienie powodu danego problemu jest niezbędnym elementem do działania i chęci wprowadzania zmian.

strona: www.vidiet.pl
facebook: https://www.facebook.com/Vidietpl/
instagram: https://www.instagram.com/dietetyk_magdalena_szyszka/
adres: ul.Pabianicka 25 (w budynku przychodni Practimed)
mail: magdalenaszyszka@vidiet.pl
tel. 697310366

BĄDŹ NA BIEŻĄCO – polub stronę psychologdlaseniora.pl na Facebooku! Dołącz do naszej społeczności!

Newsletter

Zdrowo przy wielkanocnym stole, publikacja: marzec 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

You may also like

Leave a Comment

Skip to content