Zupy zwykle kojarzą się z ciepłymi, rozgrzewającymi posiłkami. Nawet lubiany chłodnik litewski wymaga wcześniejszego ugotowania bulionu. Czy to oznacza, że w okresie upałów, kiedy kuchnia nie zachęca do użytku, należy zrezygnować z zup, a łyżki i głębokie talerze schować w kąt szafy Oczywiście nie! Dietetyk Magdalena Szyszka-Barycka zaprasza na hiszpańskie gazpacho na dwa sposoby.
Chłodnik na upalne dni
Zupy są dobre na każdą porę roku. W gorące dni najlepiej sprawdzą się te ze świeżych warzyw, może przełamane smakiem pojedynczych owoców. Dzisiejszym tekstem chcę zabrać Państwa na wycieczkę do słonecznej Hiszpanii i zachęcić do wypróbowania jednego z najbardziej znanych chodników – hiszpańskiego gazpacho.
Gazpacho
SKŁADNIKI:
2 obrane pomidory
kromka czerstwego chleba
1 ząbek czosnku
1 ogórek gruntowy
1/2 papryki
1/2 cebuli (białej lub czerwonej)
kmin rzymski
sól (jak najmniej)
ew. woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Czerstwy chleb namocz w occie winnym, żeby lekko zmiękł. Nadmiar octu odciśnij przed dodaniem chleba do zblendowania.
Wszystkie składniki: pomidory, chleb, paprykę, ogórek, kmin rzymski, sól blendujemy. W razie potrzeby można dodać wodę dla uzyskania odpowiadającej nam konsystencji. Następnie dodajemy rozgnieciony (w 2-3 kawałkach) czosnek i odstawiamy zupę do lodówki na ok. 30 min.
WAŻNE
Gazpacho w swojej oryginalnej postaci jest zupą wyrazistą w smaku. W jej skład wchodzą warzywa, które mogą powodować zgagi. Z tej przyczyny osoby chorujące na refluks żołądkowo-przełykowy powinny uważać na taki posiłek. Spożycie gazpacho może wiązać się z pojawieniem dolegliwości bólowych. W takiej sytuacji rozwiązaniem może być odmienione zielone gazpacho. Dominują w nim delikatniejsze warzywa, nie ma dodatku papryki i związku z tym taka zupa jest delikatniejsza dla żołądka.
Zielone gazpacho
SKŁADNIKI (na około 2 porcje):
150 zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
1 ząbek czosnku
1 ogórek gruntowy
1/2 awokado
świeża mięta
natka pietruszki
oliwa z oliwek
kromka czerstwego pieczywa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Świeży groszek należy podgotować ok. 3 min i przelać zimną wodą, w przypadku groszku mrożonego możemy ten krok pominąć.
Czerstwy chleb namocz w wodzie, żeby lekko zmiękł.
Wszystkie składniki: chleb, groszek, ogórek, awokado, miętę, pietruszkę blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby można dodać wodę dla uzyskania odpowiadającej nam konsystencji. Następnie dodajemy rozgnieciony (w 2-3 kawałkach) czosnek i odstawiamy zupę do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy czosnek. Gazpacho można podawać polane jogurtem naturalnym.
Przygotowując chłodniki, najlepiej zdać się na własny instynkt. Dwa powyższe są przykładami, które mają zachęcić do podejmowania swoich prób i modyfikacji. Może dzięki własnemu smakowi uda się Państwu stworzyć swój niepowtarzalny chłodnik. Może ogórkowa na zimno, na wzór bałkańskiego taratoru, gdzie zamiast koperku nowego smaku dodaje szczypta mięty? A może dodatek lekko wytrwanych orzechów włoskich otworzy nowe horyzonty smaku. Zachęcam do eksperymentów i dzielenia się własnymi odkryciami.
Magdalena Szyszka-Barycka
Magister dietetyki ze specjalizacją Dietetyka Kliniczna. Rozwija i aktualizuje swoją widzę, biorąc udział w warsztatach i szkoleniach organizowanych w kraju i za granicą.
Opiekę nad pacjentem opiera na EBM (od ang. evidence-based medicine; pol. medycyna bazująca na faktach), a nie popularyzowanych w mediach „dietach cud”. Pomaga w całościowym procesie leczenia i dietoterapii pacjentom, respektując zalecenia lekarskie.
Przy układaniu planów żywieniowych bierze pod uwagę współistniejące choroby, przyjmowane leki, zaburzenia czynnościowe (np. problemy z przeżuwaniem, połykaniem, zaparcia).
Prowadzi programy edukacyjne dotyczące zdrowego odżywiania, m.in. we Wrocławskim Centrum Seniora, a także podczas licznych akcji, np. „Środa z profilaktyką”, organizowanych przez Dolnośląski Odział NFZ; w klubach seniora oraz innych instytucjach we Wrocławiu i okolicach. Uważa, że zrozumienie powodu danego problemu jest niezbędnym elementem do działania i chęci wprowadzania zmian.
strona: www.vidiet.pl
facebook: https://www.facebook.com/Vidietpl/
instagram: https://www.instagram.com/dietetyk_magdalena_szyszka/
adres: Centrum Medyczne Sonomed, ul.Hebanowa 1, 55-080 Smolec
mail: magdalenaszyszka@vidiet.pl
tel. 697310366
BĄDŹ NA BIEŻĄCO – polub stronę psychologdlaseniora.pl na Facebooku!
WCZEŚNIEJSZE ARTYKUŁY DIETETYK MAGDALENY SZYSZKI-BARYCKIEJ:
JAK SPOŻYWAĆ MNIEJ SOLI?
ZDROWO PRZY WIELKANOCNYM STOLE
POZNAWANIE NOWYCH SMAKÓW
POZNAJ SWOJE NAWYKI ŻYWIENIOWE
Chłodnik na upalne dni, publikacja: lipiec 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone. Zakaz kopiowania.