fbpx

Sprawny umysł na lata

Chłodnik na upalne dni

by Piotr Łącki
Gazpacho na upalne dni

Zupy zwykle kojarzą się z ciepłymi, rozgrzewającymi posiłkami. Nawet lubiany chłodnik litewski wymaga wcześniejszego ugotowania bulionu. Czy to oznacza, że w okresie upałów, kiedy kuchnia nie zachęca do użytku, należy zrezygnować z zup, a łyżki i głębokie talerze schować w kąt szafy Oczywiście nie! Dietetyk Magdalena Szyszka-Barycka zaprasza na hiszpańskie gazpacho na dwa sposoby.

Chłodnik na upalne dni

Zupy są dobre na każdą porę roku. W gorące dni najlepiej sprawdzą się te ze świeżych warzyw, może przełamane smakiem pojedynczych owoców. Dzisiejszym tekstem chcę zabrać Państwa na wycieczkę do słonecznej Hiszpanii i zachęcić do wypróbowania jednego z najbardziej znanych chodników – hiszpańskiego gazpacho.

Gazpacho

SKŁADNIKI:
2 obrane pomidory
kromka czerstwego chleba
1 ząbek czosnku
1 ogórek gruntowy
1/2 papryki
1/2 cebuli (białej lub czerwonej)
kmin rzymski
sól (jak najmniej)
ew. woda 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Czerstwy chleb namocz w occie winnym, żeby lekko zmiękł. Nadmiar octu odciśnij przed dodaniem chleba do zblendowania.

Wszystkie składniki: pomidory, chleb, paprykę, ogórek, kmin rzymski, sól blendujemy. W razie potrzeby można dodać wodę dla uzyskania odpowiadającej nam konsystencji. Następnie dodajemy rozgnieciony (w 2-3 kawałkach) czosnek i odstawiamy zupę do lodówki na ok. 30 min.

WAŻNE
Gazpacho w swojej oryginalnej postaci jest zupą wyrazistą w smaku. W jej skład wchodzą warzywa, które mogą powodować zgagi. Z tej przyczyny osoby chorujące na refluks żołądkowo-przełykowy powinny uważać na taki posiłek. Spożycie gazpacho może wiązać się z pojawieniem dolegliwości bólowych. W takiej sytuacji rozwiązaniem może być odmienione zielone gazpacho. Dominują w nim delikatniejsze warzywa, nie ma dodatku papryki i związku z tym taka zupa jest delikatniejsza dla żołądka.

Gazpacho na upalne dni

 

Zielone gazpacho 

SKŁADNIKI (na około 2 porcje):
150 zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
1 ząbek czosnku
1 ogórek gruntowy
1/2 awokado
świeża mięta
natka pietruszki
oliwa z oliwek
kromka czerstwego pieczywa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Świeży groszek należy podgotować ok. 3 min i przelać zimną wodą, w przypadku groszku mrożonego możemy ten krok pominąć.

Czerstwy chleb namocz w wodzie, żeby lekko zmiękł.

Wszystkie składniki: chleb, groszek, ogórek, awokado, miętę, pietruszkę blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby można dodać wodę dla uzyskania odpowiadającej nam konsystencji. Następnie dodajemy rozgnieciony (w 2-3 kawałkach) czosnek i odstawiamy zupę do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy czosnek. Gazpacho można podawać polane jogurtem naturalnym. 

Zielone gazpacho na upalne dni

Czas z wnukami

Przygotowując chłodniki, najlepiej zdać się na własny instynkt. Dwa powyższe są przykładami, które mają zachęcić do podejmowania swoich prób i modyfikacji. Może dzięki własnemu smakowi uda się Państwu stworzyć swój niepowtarzalny chłodnik. Może ogórkowa na zimno, na wzór bałkańskiego taratoru, gdzie zamiast koperku nowego smaku dodaje szczypta mięty? A może dodatek lekko wytrwanych orzechów włoskich otworzy nowe horyzonty smaku. Zachęcam do eksperymentów i dzielenia się własnymi odkryciami.

Newsletter

Magdalena Szyszka-Barycka

Magister dietetyki ze specjalizacją Dietetyka Kliniczna. Rozwija i aktualizuje swoją widzę, biorąc udział w warsztatach i szkoleniach organizowanych w kraju i za granicą.  

Opiekę nad pacjentem opiera na EBM (od ang. evidence-based medicine; pol. medycyna bazująca na faktach), a nie popularyzowanych w mediach „dietach cud”. Pomaga w całościowym procesie leczenia i dietoterapii pacjentom, respektując zalecenia lekarskie.

Przy układaniu planów żywieniowych bierze pod uwagę współistniejące choroby, przyjmowane leki, zaburzenia czynnościowe (np. problemy z przeżuwaniem, połykaniem, zaparcia).

Prowadzi programy edukacyjne dotyczące zdrowego odżywiania, m.in. we Wrocławskim Centrum Seniora, a także podczas licznych akcji,  np. „Środa z profilaktyką”, organizowanych przez Dolnośląski Odział NFZ; w klubach seniora oraz innych instytucjach we Wrocławiu i okolicach. Uważa, że zrozumienie powodu danego problemu jest niezbędnym elementem do działania i chęci wprowadzania zmian.

strona: www.vidiet.pl
facebook: https://www.facebook.com/Vidietpl/
instagram: https://www.instagram.com/dietetyk_magdalena_szyszka/
adres: Centrum Medyczne Sonomed, ul.Hebanowa 1, 55-080 Smolec
mail: magdalenaszyszka@vidiet.pl
tel. 697310366

BĄDŹ NA BIEŻĄCO – polub stronę psychologdlaseniora.pl na Facebooku!

WCZEŚNIEJSZE ARTYKUŁY DIETETYK MAGDALENY SZYSZKI-BARYCKIEJ:

JAK SPOŻYWAĆ MNIEJ SOLI?
ZDROWO PRZY WIELKANOCNYM STOLE
POZNAWANIE NOWYCH SMAKÓW
POZNAJ SWOJE NAWYKI ŻYWIENIOWE

Chłodnik na upalne dni, publikacja: lipiec 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone. Zakaz kopiowania.

You may also like

Leave a Comment

Skip to content